Veel gestelde vragen

Er zijn 2 soorten printers: inkjetprinters die werken met inkt (vloeistof) en laserprinters die toner (poeder) gebruiken.

De voordelen van laserprinters zijn van oudsher altijd snelheid en afdrukkwaliteit geweest, vooral bij het afdrukken op gewoon A4-papier. Laserprinters werden daarom vooral aanbevolen voor zakelijke toepassingen. Nadeel van deze apparaten was vooral de iets hogere prijs.

Inkjetprinters zijn van oudsher meer geschikt voor thuisgebruik omdat de apparaten goedkoper waren en geschikt voor kleinere printvolumes. Bovendien zijn inkjetprinters bijzonder geschikt voor het afdrukken van foto’s van hoge kwaliteit (met behulp van speciale kwaliteit fotopapier).

In de afgelopen jaren zijn inkjetprinters veel sneller geworden en zijn daarom nu ook zeer bruikbaar  voor zakelijke toepassingen. Een ander voordeel van inkjetprinters ten opzichte van laserprinters is dat ze geen fijn stof deeltjes produceren.

Aan de andere kant echter zijn laserprinters de afgelopen jaren veel goedkoper geworden, zodat de twee soorten printers veel dichter in de buurt van elkaar zijn gekomen.

We krijgen deze vraag elke dag: deze compatible cartridges zijn zo goedkoop, hoe is dit mogelijk? Hoe kan het dat een printercartridge niet eens 10% van de oorspronkelijke prijs kost? Dit kan toch nooit goede kwaliteit zijn ?

Er zijn veel redenen waarom we onze compatible printercartridges en toner zo goedkoop kunnen aanbieden. De belangrijkste reden: in de eerste plaats zijn het niet de compatible cartridges die zo goedkoop zijn, maar de originele goederen die vaak extreem duur zijn. De belangrijkste reden voor het enorme prijsverschil is dus de  vaak absurd hoge prijs van het origineel produkt.

Printerfabrikanten verkopen printers vaak tegen kostprijs, zonder winst. De winst moet dan worden gemaakt via de inkt- & toner cartridges. Zodra u het apparaat hebt gekocht, moet u er later nu eenmaal noodgedwongen vervangende cartridges voor kopen.

Ja. Als de cartridge over datum is, kunnen deze nog gewoon gebruikt worden. De vermelde datum is niet een ‘te gebruiken tot’ datum, maar een ‘garantiedatum’. De fabrikant kan niet meer de kwaliteit van het product garanderen. Er zijn wel een aantal HP printers welke kunnen weigeren met printen als de datum verlopen is. Sommige van deze printers kunnen de houdbaarheidsdatum negeren zodat er verder geprint kan worden.

Let wel op: Een over datum cartridge die niet in de printer heeft gezeten, kan mogelijk niet meer gebruikt worden. Als de cartridge niet goed luchtdicht verpakt is, is er een kans dat de inkt dikker is geworden waardoor je printer verstopt kan raken.

Dit is eigenlijk alleen van toepassing op de HP cartridges die ervoor zorgen dat de printer niet meer functioneert als de houdbaarheidsdatum eenmaal overschreden is. Canon, Epson, Brother en andere merken hebben geen chip die de houdbaarheidsdatum doorgeeft aan de printer.

Bij de meeste HP printers krijg je een waarschuwing dat de inkt over datum is. Bij deze waarschuwing heb je de optie om deze te negeren zodat de printer door kan printen. Er zijn enkele printers die helaas niet meer kunnen printen als de cartridges eenmaal over de houdbaarheidsdatum heen zijn. De volgende specifieke printers hebben dit probleem:

  • HP Officejet Pro K850
  • HP digital Copier Printer 610
  • HP Business Inkjet – alles
  • HP Officejet D series, HP Officejet 7100 series, HP Officejet 9100 series
  • HP Professional series (2000 and 2500)
  • HP Color Inkjet cp1160 and cp1700

Onderhoud van printers Het papier en de cartridges van de printer moet je regelmatig vervangen. Ook is het goed de printer zo nu en dan schoon te maken om de kans op storingen te verkleinen. Houd altijd de gebruiksaanwijzing van de printer bij de hand.

Vervangen papier en inkt Het verschilt per printer hoe eenvoudig je het papier en de cartridges kunt vervangen. Bij zowel inkjet- als laserprinters is het handig als de hele achterkant eraf gehaald kan worden. Dan kun je veel makkelijker bij de cartridges om ze te vervangen. Bij de meeste printers kan dit helaas niet. Al zijn de meeste Epson printers een positieve uitzondering.

Bij veel printers is de papierlade slecht bereikbaar of loopt het papier vaak vast. Dit komt helaas bij alle printermerken voor, maar de HP Deskjet serie en de Canon Pixma MX-serie hebben de meeste problemen. Bij de Epson XP-serie is het lastig de cartridge te vervangen zonder vieze vingers te krijgen.

De inkjet printer werkt alleen goed als de spuitmondjes in de printkop schoon zijn. Om verstopping te voorkomen, moet je de printer regelmatig gebruiken, anders gaat de inkt aankoeken. Printers houden bij hoeveel ze printen. Als het nodig is gebruiken ze inkt om de spuitmondjes tussen het printen door schoon te houden. Heb je het idee dat de kwaliteit achteruitgaat? Dan kun je ook zelf een reinigingscyclus starten via het menu van de printer.

Maak de printer altijd schoon als je de tonercartridge vervangt. Laat het apparaat eerst afkoelen, want sommige onderdelen worden heet. Bij een laserprinter mag je niet schoonmaken door te blazen. Want daardoor gaat los tonerpoeder stuiven en dat is ongezond. Stofzuig de printer met een spleetmondstuk en stel de zuigkracht in op de laagste stand in. Beschadig met een hard mondstuk geen printeronderdelen. Toner is heel fijn, daarom moet je wel een Hepafilter (een bepaald type luchtfilter dat hele kleine stofdeeltjes kan tegenhouden) in de stofzuiger plaatsen. Anders blaas je het tonerpoeder weer uit de stofzuiger. Neem gemorste printertoner zo nodig op met tissues of doekjes die je vochtig maakt met koud water. Storingsgevoelige delen verwijder je automatisch bij het vervangen van de toner en drum. Dan vervang je ook de viltstaaf (‘fuserwiper’) die de hete fixeerrol schoonhoudt. Maak die rol zo nodig extra schoon met het platte stukje vilt dat aan het uiteinde van sommige viltstaven zit, of gebruik een wattenstaafje. Kom er niet met andere voorwerpen aan en vermijd contact met de huid.

Het kan voorkomen dat uw nieuwe cartridges niet direct goed herkend worden. Dit is slechts bij de transitie van origineel naar huismerk. Als het eenmaal goed werkt zult u er later geen last meer van ondervinden. Dit komt doordat Epson liever niet heeft dat u huismerk cartridges.

Stap 1: Zorg dat de Epson Status Monitor 3 is uitgeschakeld:
http://support.epson-europe.com/onlineguides/nl/picturemate/ref_g/softw_3.htm

Deze is te vinden bij >> Configuratiescherm >> Printer >> Rechtermuisklik >> Voorkeurinstellingen Printer >> Onderhoud >> Snelheid en Voortgang

Zodra u de vink heeft aangezet bij “Epson Status Monitor 3 uitschakelen” dan kunt u de volgende stappen uitvoeren:

Stap 2: Zet de PC uit.
Stap 3: Koppel de printer los van de PC
Stap 4: Verwijder de netspanningskabel uit de printer
Stap 5: Verwijder de USB kabel.
Stap 6: Start de PC opnieuw op.
Stap 7: Wanneer de PC is opgestart doe dan de USB kabel van de printer weer in de PC.
Stap 8: Doe dan pas de netspanningskabel weer in de printer.
Stap 9: Mocht er een lampje op uw printer branden, dan kunt u de reset knop op de printer zelf 5 sec. lang ingedrukt houden.

De printer wordt opnieuw opgestart en zal de nieuwe cartridges herkennen. De printer zal nu klaar zijn voor gebruik.